Rechts

Tja, of je het nu leuk vindt of niet: de PVV heeft 24% van de kiezers achter zich staan. Kan je jezelf een democraat noemen als je dat negeert? Als je dat negeert of je tegen dat feit wilt verzetten, dan is dat toch een dikke middelvinger naar een kwart van de kiezers? Het feit is daar, deal with it. En begin dan niet met op jouw beurt verdeeldheid zaaien.

Ook als je verklaart nooit met PVV samen te zullen werken, dat is toch tegen een belangrijk deel van het electoraat zeggen: Jij telt niet mee? Wie discrimineert er nu?

Ja, daar wordt ik misschien wel een klein beetje boos van, als je tegen een kwart van de Nederlanders zegt: Jij telt niet mee. Jij mag niet meedoen. En vervolgens staat te speachen “Iedereen telt mee.” Je hebt net meer dan drie miljoen mensen uitgesloten! Dan sta je dus glashard te liegen.

Vrijheid. Je mag je mening uiten, je mag de mening van anderen betwisten. En dat mag iedereen, links of rechts. Maar het democratisch proces ontkennen, dat mag niet. “Samenleven” houdt toch in “samen” “leven”? Dan heb je samen, democratisch, regels afgesproken. En daar hou je je aan. Samen.