Rutte kapt er mee

Persoonlijk zou ik zeggen: Nu pas? Ik zou er al lang de brui aan hebben gegeven. Hij doet het werk met veel plezier, maar elke dag opnieuw jezelf moeten verantwoorden omdat je je best doet voor het land, ik zou er al eerder genoeg van hebben gehad.

Maar goed, en nu dan? De oppositie staat te juichen en Van der Plas maakt er al geen geheim meer van premier te willen worden. Niemand heeft enig idee wat ze verder nog meer wil, behalve nog even gniffelen op een terras in Maastricht. Maar het is goed nieuws voor als je graag koeien houdt en met je trekker op de snelweg wilt barbequen. Maar of het ook goed is voor de rest van het land?

In ieder geval niet voor die partijen die sympathiseren met de klimaat-plakkers, klimaat-blokkeerders en klimaat-kunst-vandalen. Die willen juist minder stikstof, niet meer. Dus ik ben benieuwd hoe dat samen gaat. Trouwens ook wel benieuwd hoe zowel die boeren als de klimaatterroristen thuis aan hun (klein-)kinderen uitleggen dat er voorlopig even geen huis voor ze gebouwd wordt en dat ze geacht worden tot hun veertigste thuis te wonen.

Dan hebben we nog het migratie vraagstuk. De ene helft wilt het een halt toeroepen dat je je minderjarige kinderen in een rubberboot kwakt en de Middellandse Zee over stuurt om voor jezelf toegang te versieren tot luilekkerland. De andere helft vindt gezinshereniging zo heilig (ja, dit is een woordspeling) dat zelfs dat op de koop toegenomen wordt. Omdat dat zo “menselijk” is.

Hoe het ook zij, we gaan weer een tijdje niets aan besluitvaardigheid mogen verwachten uit Den Haag. Eerst verkiezingen plannen. Dan campagne voeren. Dan uithuilen over de zonder enige twijfel volstrekt onwerkbare uitslag. En dan nog een klein jaartje formeren. En heel misschien hebben we daarna guts en de focus om weer eens te gaan regeren. Tot eind 2025 hoeven we niets te verwachten uit Den Haag en gaat het land op slot. Goed werk oppositie! Alle reden tot vreugde. 🙁

Even over “klimaatterroristen”: ik heb er over nagedacht en laat de term toch staan. Ik ben het met het doel eens: Wij, de huidige generaties, moeten de wereld op een goede manier behandelen en achterlaten voor de volgende generaties. Ik ben het echter niet eens met de terroristische methoden van sommige activisten. Jezelf als blokkade op een weg opwerpen, hulpdiensten niet toestaan hun levensreddend werk te doen en de gevolgen hiervan afdoen als “Maar als we niks doen gaan en miljoenen mensen dood, dus eventuele doden zijn gerechtvaardigd”, daar heb ik geen goed woord voor over. Dat is God spelen: Jezelf aanmatigen dat jij mag beslissen wie wel en wie niet dood moet. Dat is dus hetzelfde als een bomaanslag plegen op nietsvermoedende burgers.

Los van het feit trouwens dat wegen blokkeren onwettig is. De huidige methode om blokkeerders aan te pakken (oppakken, in een bus duwen, een eindje verderop weer loslaten) zet geen zoden aan de dijk. Sterker, het wordt gezien als een “badge of honour” voor een blokkeerder als hij op deze manier wordt opgepakt. Waarom niet gewoon een ID vragen en bekeuren? En dat telkens opnieuw als het moet. Ik krijg ook een bekeuring als ik een weg blokkeer. Waarom zij niet?

Ook het besmeuren en beschadigen van cultuurgoed is puur vandalisme. Tomatensoep of secondenlijm op een Van Gogh? En ik begrijp het trouwens ook niet: Om te onderstrepen dat we de wereld goed moeten achterlaten voor volgende generaties vernielen we kunst voor volgende generaties?

Dus vandaar: Puur terrorisme. Ook al is het voor een goed doel.