VS Verkiezingen

De spanning loopt op. De stand in kiesmannen is Biden 253, Trump 213. Zie het kaartje hieronder.

Tot nu toe liep Trump voor in Georgia, maar Biden haalt het hem nu in! Dat is in heel veel opzichten spectaculair.

Om te beginnen natuurlijk “the count” : Het brengt Biden op 269 kiesmannen, en als Trump alle swing states (hierboven grijs) nu nog wint, kan hij hoogstens nog 269 kiesmannen halen. En dan hebben we een tie! Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Maar als Biden ook nog maar 1 andere staat wint, is het afgelopen.

Georgia is van nature Republikeins. De laatste democratische president waar in Georgia op gestemd is, is Clinton in 1992. Voor Clinton, in 1977, heeft Georgia ook eens democratisch gestemd. Dat was op Jimmy Carter, een pinda kweker uit Georgia. Dat waren uitzonderingen.

En dan: Dit kan nauwelijks betwist worden. De hele infrastructuur in Georgie is republikeins: Counties, senators, de gouverneur, de kiescommissies, overal zitten republikeinen. Dus van fraude van hun kant zal er geen sprake zijn als een democraat wint.

Nog een leuk weetje: Fox News, een traditioneel meedogenloos Republikeinse nieuws zender en onvoorwaardelijk trouw aan de republikeinen, heeft enkele dagen eerder al Nevada bij de democraten geteld. Fox heeft daar een enorme ruzie met de Trumpcampagne over,maar houdt voet bij stuk. Op dit moment is het de enige zender die Nevada al aan de democraten toegekend heeft. Bij hen is de stand van Biden dus geen 253 kiesmannen, maar 264! En met de 16 kiesmannen van Georgia er bij, komt hij dus ruim over de 270, althans, volgens de Fox telling. Dat zou betekenen dat Fox geen andere optie heeft dan als eerste zender erkennen dat een democraat de nieuwe president wordt, en Trump het witte huis moet verlaten.

Niets minder dan sensationeel dus!

Voor de duidelijkheid: De marge is nog te dun voor de nieuwszenders (inclusief Fox) om Georgia definitief toe te rekenen aan of Trump of Biden. Maar de kans dat Georgia voor het eerst sinds 1992 blauw wordt, is heel erg groot geworden.